Wat is eelt?

Eelt is een verdikking van de hoornlaag/opperhuid. Onder de voet is deze laag dikker dan elders. De aanmaak van nieuwe huidcellen gaat sneller dan de afbraak van de dode huidcellen, hierdoor ontstaat eelt. Het is vaak gelig van kleur, meestal hard en voelt soms wat ruw aan. Eelt komt vaak op of onder de voet voor en ontstaat door druk of wrijving.

Eelt heeft ook een functie, het is een natuurlijke bescherming van de huid, tegen invloeden van buitenaf. Eelt is dus niet per definitie slecht en je hoeft er dus geen last van te hebben.

Eelt onder de voet

In dit artikel

In dit artikel bespreken we alles omtrent pijnlijk eelt onder de voet. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Pijnlijke (overtollig) eelt onder de voet

Overtollig eelt onder de voet kan vele oorzaken hebben. Erfelijkheid kan een rol spelen maar meestal heeft het te maken met de schoenkeuze of het werk wat je doet (lopend of zittend beroep).

Eeltvorming ontstaat door teveel druk of wrijving waardoor de hoornhuid (oppervlakkige huidlaag) extra huidcellen aanmaakt om de voet te bescherming. Bij teveel eeltvorming wordt de druk juist vergroot. Daarom is het belangrijk om het eelt onder de voet regelmatig gedeeltelijk weg te halen. Dit kun je zelf doen of door een pedicure laten doen.

Pijn door eelt onder de voet

Hoe ontstaat eelt onder de voet?

Eeltvorming kan de volgende oorzaken hebben:

  • Een schoen die te kort of te smal is veroorzaakt in de afwikkeling eelt op de teen toppen of bovenop de teengewrichtjes.
  • Een schoen die te lang of te breed is zorgt voor beweging van de voet in de schoen waardoor je wrijving krijgt. En dus eelt onder de voet.
  • Als het vetkussen onder de voet niet meer in orde is, loopt men met de botjes op straat. De schokdemping is verminderd waardoor de botjes vlak onder de huid liggen, en zo voor extra druk zorgen. Daarom ontstaat hier vaak eelt ter bescherming van de huid.
  • Een afwijkende voetstand of een beperkte of afwijkende afwikkeling zorgt voor wrijving in de schoen en ook hier ontstaat eelt.
  • Soms ontstaat bij teveel eelt een likdoorn of kloven onder het eelt, dit zorgt voor pijnklachten.
  • Een te droge huid.
  • Ziekte of aandoening zoals diabetes, reuma of keratoderma (overmatige verhoorning van de huid).
  • Ook kan eelt ontstaan door overgewicht.

Terugkerend eelt onder de voet

Zolang er niets gedaan wordt aan de oorzaak van de eeltvorming zal het eelt altijd terug blijven komen. De mate en snelheid waarin het eelt onder de voet terug groeit is afhankelijk van de conditie van de huid, de hoeveelheid druk en wrijvingskrachten dat de voet te voorduren krijgt.

Gevolgen van overtollig eelt onder de voet

De gevolgen die kunnen ontstaan door overtollig eeltvorming zijn:

  • Likdoorns
  • Pijnlijke gewrichten
  • Lokale ontsteking van de huid
  • Wondje in of onder het eelt
  • Kloven

Behandelingen voor eelt onder de voet

Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk voor overtollig eelt onder de voet. Onderstaand volgt een aantal mogelijkheden:

Diverse behandelmogelijkheden

Eeltrasp en voetencrème

Eelt wat geen klachten geeft kunt u zelf verwijderen met een puimsteen, vijl of eeltrasp. Smeren met een vette voetencrème zal ervoor zorgen dat de huid soepel en gehydrateerd blijft. Een pedicure kan u helpen bij het verwijderen van het eelt en het verzorgen van uw voeten. Wist u dat u bij veel Podozorg vestigingen terecht kan voor een pedicure behandeling?

Goede schoenen

Zorg ten eerste dat je goede schoenen draagt die passen bij jou voetlengte en breedtemaat (lees ook de blog: Wat zijn goede schoenen?). De Podozorg (register) podoloog of podotherapeut kan je hierin goed adviseren. Koop daarnaast je sokken altijd in de goede maat, zo mogelijk naadloos.

Steunzool en orthese

Wanneer eelt, likdoorns of kloven pijnlijk zijn of snel terugkomen dan bent u bij Podozorg aan het juiste adres voor een advies op maat. Door middel van een steunzool kan de voetstand gecorrigeerd worden, de afwikkeling bevorderd worden of de eeltplekken drukvrij gelegd worden. Ook met een orthese kunnen de klachten van eelt en of likdoorns op de tenen verlicht worden.

Operatief

Wanneer alle niet-operatieve behandelingen niet helpen, kan gekeken worden of een operatie zou kunnen helpen. Of een operatie het eeltprobleem kan oplossen hangt erg af van de oorzaak en de plek van het eelt, er is dan ook niet één type operatie die wordt uitgevoerd bij pijnlijk eelt. Het uitsluitend chirurgisch wegsnijden van het eelt heeft over het algemeen heel erg weinig zin, het eelt komt gewoon weer terug als de oorzaak van de eeltvorming niet wordt weggenomen.

Vind een praktijk

Heeft u last van overtollig eelt onder de voet? De (register) podoloog of podotherapeut kan u advies op maat geven om eeltgroei onder de voet bij u tegen te gaan. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Delia de Bliek. Zij is podotherapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker